Για ακόμα μια χρονιά η EA Sports βγάζει το αγαπημένο ποδοσφαιράκι μικρών και μεγάλων σε συνέχεια της μεγάλης αλλαγής που έλαβε χώρα πέρσι όταν και σταμάτησε η συνεργασία της με τη FIFA. Είναι, όμως, το EA Sports FC 25 το επόμενο μεγάλη βήμα της εταιρίας ή μήπως είναι ανάμεσα στο «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και στο ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός (ακόμα) και παίζει μόνη της σε μια αγορά που παλαιότερα είχε πολλές επιλογές; Αυτό θα το δούμε μαζί στο review που ακολουθεί.
Η περσινή χρονιά ήταν ένα crash test για την ΕΑ Sports καθώς έχασε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα FIFA στα βιντεοπαιχνίδια της και έπρεπε να βρει τρόπο να κρατήσει τον κόσμο, ο οποίος μεταξύ μας, δεν είχε και άλλη εναλλακτική. Φέτος, η EA Sports έπρεπε να γυρίσει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο τέλος του EA Sports FC 24 αλλά και να φροντίσει να μην απειληθεί από τον ανταγωνισμό καθώς αναμένουμε περισσότερα παιχνίδια στοχευμένα στο ποδόσφαιρο.
Το πρώτο mode με το οποίο ασχοληθήκαμε, το οποίο είναι και αυτό που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στην εταιρία είναι φυσικά το Ultimate Team. Για όσους δεν ξέρουν, το UT είναι ένα squad building mode με κάρτες παλιών και νέων παικτών, αντρών και γυναικών που προσφέρει αρκετά διαφορετικά ήδη αγώνων.
Οι περισσότερες και κυριότερες αλλαγές βρίσκονται στο UT αρχής γενομένης από το Squad Battles. Το συγκεκριμένο mode είναι offline και είναι ο τέλειος τρόπος να ολοκληρώσουμε objectives με σκοπό να μαζέψουμε πακέτα αλλά και XP points προκειμένου να ανέβουμε στα seasonal ladders. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και όταν το παιχνίδι ονομαζόταν FIFA, οι αγώνες ήταν σχεδόν απεριόριστοι, ενώ φέτος πρέπει να μαζέψουμε πόντους μέσα από μόλις 12 αγώνες. Πέρα από τον αριθμό των αγώνων, δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες αλλαγές.
Θα περάσουμε τώρα στα modes τα οποία συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών με αποκορύφωμα τα ετήσια τουρνουά, τα Rivals, τα Weekend League Play-Offs και το Weekend League. Εδώ μάλιστα θα βρούμε και τις μεγαλύτερες αλλαγές αρχής γενομένης από τα Rivals. Εδώ, περάσαμε σε διαφορετικό format σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς για να πάρουμε τα καλύτερα rewards έπρεπε να κάνουμε 7 νίκες, ενώ φέτος οι αγώνες στο συγκεκριμένο mode δίνουν 3 πόντους για νίκη, 1 για ισοπαλία και φυσικά κανέναν πόντο για ήττα. Πλέον, πρέπει να μαζέψουμε 45 πόντους για να πάρουμε τα καλύτερα rewards ενώ πρέπει να αναφέρουμε πως δεν ξεκινήσαμε από το division 10 αλλά, ανάλογα με το ποια ήταν η ψηλότερη division που φτάσαμε στο EA Sports FC 24.
Όσον αφορά τώρα τα Weekend League Play-Offs καθώς και το Weekend League, εδώ η μεγαλύτερη διαφορά, και ίσως μοναδική, είναι το σύστημα διεξαγωγής με λιγότερα παιχνίδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που καθιστά την πρόκριση στο Weekend League αρκετά δύσκολη για κάποιον που δεν ασχολείται πολύ με το παιχνίδι.
Πάμε τώρα να δούμε το πραγματικά καινούριο mode στο EA Sports FC 25, το Rush το οποίο είναι διαθέσιμο στο Kick-Off, στο Ultimate Team αλλά και στο Clubs. Πέρα από το Career, οι αγώνες του Rush γίνονται στο γήπεδο που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Νike και είναι αρκετά φουτουριστικό. To Rush είναι ένα γρήγορο mode 5×5 που μπορούμε να παίξουμε με φίλους αλλά και αγνώστους και θυμίζει το Volta αλλά με πιο σοβαρό ύφος καθώς απουσιάζουν οι μόνιμες εντυπωσιακές ντρίπλες και τα γκολ τα οποία δε θυμίζουν σε τίποτα την πραγματικότητα.
Όσον αφορά τα γραφικά τώρα, η ΕΑ Sports για ακόμα μια χρονιά καταφέρνει να εντυπωσιάζει αλλά και να μην εντυπωσιάζει ταυτόχρονα. Εντός αγώνων, οι παίκτες είναι πιο εκφραστικοί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα pop-ups σε αγώνες πρωταθλημάτων είναι εξαιρετικά ενώ ο Fabrizio Romano, o guru των μεταγραφών, έχει δώσει τη φωνή του στις ανακοινώσεις μεταγραφών.
Το μενού φαντάζει αρκετά βαρύ με lag στις επιλογές ενώ το gameplay θυμίζει παλαιότερα παιχνίδια. Για ακόμα μια φορά η ταχύτητα των παικτών είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, ενώ η άμυνα μοιάζει βαριά και σχεδόν μόνιμα ένα βήμα πίσω από τους επιθετικούς. Βέβαια, σημαντική προσθήκη αποτελεί η επιλογή των ρόλων της εντεκάδας κάτι που θυμίζει άλλα ποδοσφαιρικά παιχνίδια αλλά κάτι τις κινήσεις των παικτών λίγο πιο άμεσες ενώ η A.I. βάσει ρόλου είναι αρκετά καλό. Οι πάσες είναι αρκετά πιο αργές και απαιτούν περισσότερη δύναμη ενώ τα σουτ έχουν πολύ καλή αίσθηση ανάλογα με το ποιος και από που σουτάρει.
Ακόμα μια προσθήκη στο Ultimate Team, όσον αφορά την επιλογή προπονητή, είναι πως με το που διαλέξουμε έναν προπονητή μας εμφανίζεται η επιλογή να εφαρμόσουμε το σύστημα και τις επιλογές που κάνει ο προπονητής στην πραγματική ζωή.
Εν κατακλείδι, το EA Sports FC 25 προσπαθεί να φέρει νέα στοιχεία στο gameplay αλλά οι παθογένειες του παρελθόντος δεν έχουν εξαλειφθεί με αποτέλεσμα να απειλείται το status του παιχνιδιού στην αγορά. Τα micro-transactions ζουν και βασιλεύουν στο Ultimate Team, κάτι που έφερε τρομερές αντιδράσεις τα προηγούμενα χρόνια ενώ το ίδιο το παιχνίδι παραμένει σε επίπεδα παλαιότερων ετών και δε φέρνει κανένα νέο στοιχείο προκειμένου να θυμίζει football simulator εν έτει 2024.
Ευχαριστούμε θερμά την Bandai Namco για την παραχώρηση του key code για τις ανάγκες του review.