Ace Attorney Investigations Collection Review

Το μακρινό 2009 και για χάρη της Nintendo και της τότε φορητής της κονσόλας, του Nintendo DS, η Capcom κυκλοφόρησε το “Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth”, ενώ μόλις δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το δεύτερο μέρος της σειράς “Ace Attorney Investigations 2: Prosecutor’s Gambit“. Τα δύο αυτά παιχνίδια αποτελούν spin-off της σειράς των Ace Attorney, προσθέτοντας νέους πρωταγωνιστές, αλλά και αρκετά νέα στοιχεία στο gameplay, ανανεώνοντας αρκετά τη σειρά.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την αρχική τους κυκλοφορία λοιπόν, η Capcom πήρε την απόφαση να φρεσκάρει τους δύο τίτλους και να τους δώσει ξανά στο κοινό. Αυτή τη φορά όχι με αποκλειστικότητα σε κάποια κονσόλα, αλλά σε όλες τις πλατφόρμες ανεξαιρέτως, δημιουργώντας μια συλλογή που οι λάτρεις των adventure παιχνιδιών δεν μπορούν να χάσουν.

Τα δύο παιχνίδια δεν έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, οπότε δεν θα χρειαστεί να αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά. Όπως προείπαμε, το Ace Attorney Investigations Collection, ανήκει στην κατηγορία των adventure και είναι ουσιαστικά μια εξέλιξη των click and point παιχνιδιών που παίζαμε οι παλαιότεροι την δεκαετία του ’90 σε υπολογιστές. Φυσικά με αρκετές προσθήκες, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας δόθηκε αυτή η δυνατότητα στους δημιουργούς.

Πρωταγωνιστής μας είναι ο Miles Edgeworth, ένας χαρισματικός, ιδιοφυής εισαγγελέας, αρκετά αυτάρεσκος και αλαζόνας μερικές φορές, δηκτικός, αλλά πάντα με διάθεση να λύσει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει με τον δικαιότερο τρόπο. Στόχος μας είναι να λύσουμε διάφορες υποθέσεις, οι οποίες λειτουργούν ως αυτοτελή επεισόδια, ενώ ολοκληρώνοντας κάθε κύκλο, βλέπουμε πως στις υποθέσεις αυτές υπάρχει μια μεγαλύτερη σύνδεση. Στο πλευρό μας, θα έχουμε ως side kick τον αστυνομικό detective Dick Gumshoe. Έναν χαρακτήρα αρκετά αφελή, που προσεγγίζει πολύ επιφανειακά τις υποθέσεις που πρέπει να διαλευκάνουμε, κάνοντάς τον πρωταγωνιστή μας να φαίνεται η μοναδική μας ελπίδα.

Πρέπει να αναφέρουμε πως το παιχνίδι δεν προσπαθεί να προσδώσει μεγάλη σοβαροφάνεια στην πλοκή του. Έτσι θα βρεθούμε πολλές φορές ανάμεσα σε πολύ (ας μας επιτραπεί ο όρος) “goofy” καταστάσεις. Οι δημιουργοί δεν λογοκρίναν καμία σκηνή, στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, και το αποτέλεσμα είναι διασκεδαστικό. Με άβολους διαλόγους πάνω από νεκρά σώματα, με τα σόκιν λογοπαίγνια να δίνουν και να παίρνουν, με χαρακτήρες που λειτουργούν σαν comic reliefs, προεξάρχοντος του Dick Gumshoe. Οι ιστορίες που θα δούμε παραπέμπουν περισσότερο σε παρωδία των κλασικών Detective ιστοριών, σατιρίζοντας όλα τα κλισέ που συναντάμε σε αυτές. Όμως μην παρεξηγηθούμε, η ιστορία δεν γίνεται ποτέ φαιδρή. Υπάρχει ρυθμός, λογική εξέλιξη, αρχή, μέση και τέλος.

Στο κομμάτι του gameplay, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Συγκεντρώνουμε στοιχεία στον τόπο κάθε εγκλήματος, προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε, να πάρουμε πληροφορίες από τους μάρτυρες και να καταλάβουμε ποιος από αυτούς μας λέει ψέματα και για ποιο λόγο. Κινούμαστε ελεύθερα μέσα σε κάθε δωμάτιο και μπορούμε να ερευνήσουμε σχεδόν όλα τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτό. Ύστερα, με έναν μηχανισμό του παιχνιδιού, πρέπει να βρούμε βήμα-βήμα τη λύση της υπόθεσης, συνδυάζοντας στοιχεία και αντικείμενα. Μια μπάρα, που σε κάθε λάθος μας επιλογή αδειάζει αργά-αργά, είναι εκεί για να δώσει ένα έξτρα ενδιαφέρον, ώστε να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε τυχαίες επιλογές μέχρι να βρούμε τη λύση σε κάθε επιμέρους στάδιο της υπόθεσης. Φυσικά, αν η μπάρα αδειάσει, χάνουμε, ενώ στη remaster collection μας έχει δοθεί η επιλογή του story mode, στο οποίο απλά παρακολουθούμε την ιστορία χωρίς να χρειάζεται να λύνουμε εμείς τους γρίφους.

Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό τομέα του παιχνιδιού τώρα, τα πράγματα είναι όσα καλά μπορούν να είναι, σε ένα παιχνίδι που αρχικά είχε κυκλοφορήσει στο Nintendo DS. Έχει γίνει μια σημαντική αναβάθμιση σε HD ώστε να μην βλέπουμε “pixelιασμένα” γραφικά, όμως παρόλα αυτά, όποιος είναι αρκετά σκληροπυρηνικός, υπάρχει η επιλογή να παίξει το παιχνίδι με το original art style. Βελτιώσεις έχουν γίνει και στο κομμάτι του ήχου του παιχνιδιού φέρνοντας το πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα. Από την άλλη, voice overs δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Ναι, και στην αρχική του μορφή, έτσι ακριβώς ήταν το παιχνίδι. Όμως σε έναν heavy story-driven τίτλο, όπως το Ace Attorney Investigations, όπου θα χρειαστεί να διαβάσουμε χιλιάδες διαλόγους, θα ήταν μια σημαντική διευκόλυνση για τους χρήστες, να υπήρχαν voice overs με υπότιτλους. Αντίθετα, το παιχνίδι μένει προσκολλημένο σε έναν παλιό τρόπο αφήγησης, με ένα παράθυρο στο κάτω μέρος της οθόνης να εμφανίζει τους διαλόγους και εμάς υποχρεωμένους να πατάμε το “Χ” μόλις ολοκληρώνεται κάθε πρόταση του ήρωά μας, ώστε να δούμε την επόμενη. Υπάρχει βέβαια η επιλογή από το menu με την οποία μπορούμε να ορίσουμε τη διαδικασία να γίνεται αυτόματα, όμως σε αυτή την περίπτωση, άλλες φορές πρέπει να περιμένουμε, ενώ έχουμε ήδη διαβάσει το κείμενο και άλλες υπάρχει η πιθανότητα να “χάσουμε” κάτι από τον διάλογο.

Επίσης, στο Ace Attorney Investigations Collection έχουν γίνει κάποιες επιπλέον προσθήκες. Μία από αυτές είναι το να μπορούμε να επιλέξουμε ξεχωριστά κάθε επεισόδιο ή chapter που μας ενδιαφέρει, χωρίς να χρειαστεί να επαναλάβουμε όλο το παιχνίδι από την αρχή. Ακόμα, υπάρχει μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία όσο προχωράμε στο παιχνίδι, τόσο γεμίζει, με πληροφορίες για τους χαρακτήρες που συναντάμε, φωτογραφίες και εικαστικό από τις ιστορίες που είδαμε και μουσικά κομμάτια, τα οποία μπορούμε να κάνουμε αναπαραγωγή όποτε θελήσουμε.

Εν κατακλείδι, το Ace Attorney Investigations Collection είναι ένας τίτλος που αφορά ξεκάθαρα το κοινό των adventure παιχνιδιών. Όσοι είχαν δοκιμάσει τα δύο παιχνίδια στο παρελθόν και θέλουν να τα θυμηθούν ή όσοι είναι φαν της σειράς, αλλά δεν είχαν την δυνατότητα να τα δουν στην εποχή τους, έχουν πλέον μια καλή ευκαιρία να το κάνουν. Οι ιστορίες που μας διηγούνται είναι αρκετά καλές και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της επίλυσης των υποθέσεων είναι δομημένα σωστά, βάζοντάς μας στο κλίμα 100%. Είναι σημαντικό σε αυτού του είδους τα παιχνίδια να μην υπάρχουν κενά στην πλοκή και να μπορούμε, βγάζοντας λογικά συμπεράσματα, να οδηγηθούμε στη λύση του μυστηρίου. Όσοι δεν είναι σίγουροι αν το παιχνίδι τους αρέσει μπορούν να δοκιμάσουν το Demo δωρεάν και στη συνέχεια να μεταφέρουν το save τους, αν τελικά αγοράσουν τον τίτλο.

Το Ace Attorney Investigations Collection έχει βγει σε εκδόσεις για PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC, ενώ μπορεί να παιχτεί σε PS5 και Xbox Series X|S μέσω backward compatibility, αφού δεν υπάρχει ξεχωριστή έκδοση για τις κονσόλες νέας γενιάς. Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 και το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του.

Ευχαριστούμε θερμά την CD Media για την παραχώρηση του key code για τις ανάγκες του review.

Βαθμολογία 7.5

ΘΕΤΙΚΑ

  • “Δυνατοί” χαρακτήρες
  • Δεν υπάρχουν κενά στην πλοκή των υποθέσεων
  • Ένας καθαρός Deductive Adventure τίτλος

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

  • Ο σχεδιασμός του παραμένει παλιακός
  • Είναι παιχνίδι μιας άλλης εποχής και φαίνεται
  • Μια ανούσια φλυαρία των πρωταγωνιστών σε αρκετές στιγμές

Από τον πλανήτη Corneria στο Super Nintendo, με συγκυβερνήτη τον Star Fox, μέχρι την παραλία του Death Stranding, με τον Sam Porter να με κουβαλάει στις πλάτες του και πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, με συμπαραστάτες τον Sir Daniel Fortesque, τον Sora και την Ellie, ένα ταξίδι φαντασίας που συνεχίζεται… Who am I? Σίγουρα όχι ο Spider-Man.