Ο θρύλος της βιομηχανίας των video games και πρώην πρόεδρος των PlayStation Studios, Shuhei Yoshida, έδωσε το «παρών» αυτές τις μέρες στην έκθεση Gamescom Latam, και στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε, σχολίασε ένα από τα πιο “καυτά” ζητήματα της εποχής: τις αυξήσεις στις τιμές των βιντεοπαιχνιδιών.
Στην συνέντευξή του με το κανάλι Critical Hits 2.0, ο Yoshida δεν δίστασε να τοποθετηθεί πάνω στις τελευταίες τάσεις της αγοράς και συγκεκριμένα στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές που παρατηρούνται τόσο στα AAA παιχνίδια όσο και στις κονσόλες. Το θέμα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινότητα τα τελευταία 3 χρόνια, με την μεταβατική περίοδο της βιομηχανίας προς τα next-gen να φέρνει νέες προκλήσεις στο κόστος της παραγωγής και κατ’ επέκταση στις τελικές τιμές για τους καταναλωτές.
Η τοποθέτηση του Yoshida έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το μέλλον της τιμολόγησης στον χώρο του gaming.
“Αν κοιτάξετε γενικά τη ζωή, τα προϊόντα γύρω μας έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο σε τιμές σε σχέση με τα video games. Είχε σχεδόν αργήσει η στιγμή που οι εταιρείες παιχνιδιών άρχισαν να αναθεωρούν το μοντέλο τιμολόγησης.”
“Δεν πρέπει όλα τα παιχνίδια να κοστίζουν το ίδιο – εξαρτάται από την αξία που προσφέρουν”
Συνεχίζοντας τη συζήτηση γύρω από τις τιμές των video games, ο Shuhei Yoshida έδωσε μια πιο στοχευμένη και λογικά τεκμηριωμένη άποψη, εξηγώντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό όλα τα παιχνίδια να έχουν την ίδια τιμή, καθώς κάθε τίτλος έχει διαφορετικό budget, μέγεθος της ομάδας ανάπτυξης και στόχους.
Ο Yoshida τόνισε πως είναι απόφαση του κάθε publisher ή developer να καθορίσει την τιμή του παιχνιδιού του, βασιζόμενος στην αντιλαμβανόμενη αξία που πιστεύει ότι προσφέρει στον τελικό καταναλωτή.
«Δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας για τις τιμές. Κάθε παιχνίδι έχει τη δική του διαδρομή και το δικό του κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να ενισχύσει το επιχείρημά του, έφερε ως παράδειγμα το Clair Obscur: Expedition 33 από τη Sandfall Interactive ένας τίτλος ο οποίος ήδη θεωρείται υποψήφιο για GOTY φέτος. Παρόλο που προέρχεται από ένα μικρότερο στούντιο των 30 ατόμων, ο Yoshida επαίνεσε ανοιχτά την εντυπωσιακή ποιότητα του παιχνιδιού, υπογραμμίζοντας πως η αξία δεν εξαρτάται απαραίτητα από το μέγεθος του developer αλλά από το αποτέλεσμα που προσφέρει στον gamer.
Σε σχέση με τα 70 και 80 δολάρια για μεγάλους τίτλους, ήταν ξεκάθαρος:
“Αν μιλάμε για κορυφαία παιχνίδια, αυτά τα ποσά παραμένουν ευκαιρία, συγκριτικά με άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Όσο ο κόσμος επιλέγει προσεκτικά που θα ξοδέψει τα χρήματά του, δεν θεωρώ ότι πρέπει να παραπονιέται.”
Από την πλευρά της Sony, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη θέση για πιθανές αυξήσεις των τιμών. Τίτλοι όπως το Death Stranding 2: On the Beach και το επερχόμενο Ghost of Yotei διατηρούν ακόμη το μοντέλο των 80€. Ωστόσο, φήμες θέλουν ενδεχόμενη αύξηση τιμής του PlayStation 5, λόγω των δασμών της Αμερικής.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.